Transportcoach

Als ik de term coach Google krijg ik een heleboel resultaten. Er is een coach te vinden voor van alles en nog wat. Studiecoach, sportcoach, voedingscoach, loopbaancoach en zencoach, dat laatste ben ik al. Als ik op de term transportcoach zoek krijg ik heel andere resultaten. Coach leidt dan ineens naar verschillende busbedrijven of ik kom op een vacature voor transportplanner. Nu heeft een planner natuurlijk ook een coachende functie, maar de belangen van het bedrijf en die van de chauffeurs lopen vaak uiteen. Natuurlijk willen we allemaal graag centjes verdienen, maar ten koste van wat? 

Uit persoonlijk ervaring kan ik zeggen dat mijn motivatie me regelmatig over mijn grenzen heeft doen gaan. Soms is het goed om gestimuleerd te worden om dat stapje extra te doen, maar als dit te lang of te vaak gebeurt dan gaat de rek er uit. De één gaat dan met de kont tegen de krib en wil geen stap meer extra doen, de ander gaat maar door tot het fout gaat. Nadat ik het ene geleerd heb ben ik met het andere de mist in gegaan. Te veel weerstand levert ook veel frustratie op bij zowel werkgever als werknemer. Je wilt het goed doen, maar je gaat toch in de fout. Op zulke momenten kun je soms wel wat steun gebruiken. 

Door de lessen die ik van zen geleerd heb weet ik dat de middenweg vaak het beste is. Te weinig doen is niet productief maar te veel uiteindelijk ook niet. En dit kun je eigenlijk in alles doortrekken, of het nu gaat over hard werken, sporten, eten of relaxen, met de juiste balans hou je het langer vol. Het vinden van die balans gaat niet altijd vanzelf. Vaak zijn het hardnekkige patronen, je omgeving of je eigen denkbeelden die je ervan weerhouden om iets in je gedrag te veranderen waardoor je weer in de juiste flow komt. Dan is het fijn om met iemand te praten die je niet veroordeelt of zegt wat je moet doen, maar iemand die je gedachten kan spiegelen en je helpt om je eigen oplossingen te vinden. 

De coachingsopleiding is best een uitdaging, vooral omdat het nu grotendeels online gebeurt. Ik ben eigenlijk meer van het persoonlijke contact, maar ik leer nu wel werken met o.a. zoom, en langzaam maar zeker heb ik er wat handigheid in ontwikkeld. Ik heb ook wat extra hulpmiddelen aangeschaft om online gemakkelijker te kunnen communiceren. Ik ben dus klaar om te starten met oefenen. Tijdens de opleiding moet ik 36 uur aan coachtrajecten volbrengen om een NOBCO certificering te behalen. Per persoon trek ik ongeveer zes uur uit, dus ik zoek zes vrijwilligers die graag gecoacht willen worden. Loop je ergens tegenaan, in je werk of in je vrije tijd, en je wilt samen met mij op zoek naar oplossingen vul dan het Intakeformulier in. Het kost niets en wat wij bespreken blijft onder ons. De gesprekken kunnen online plaatsvinden, maar mocht je liever persoonlijk contact hebben, dan kunnen we kijken naar de mogelijkheden. 

Tot ziens misschien,

Namasté,

Peter van Caulil,

Zenchauffeur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s