Helemáál naar de klote

Als ik heel eerlijk ben moet ik zeggen dat ik er soms geen bal meer van snap. Misschien komt het omdat ik overal maar een beetje van af weet en nergens echt in gespecialiseerd ben. Misschien komt het omdat ik de verkeerde bronnen heb. Misschien ben ik te goed van vertrouwen, maar op het moment zijn er zoveel tegenstrijdigheden dat ik niet meer weet wat ik moet geloven. Het gekke is dat andere mensen blijkbaar veel meer zekerheid hebben over bepaalde onderwerpen dan ik. Alhoewel, als ik dan vragen begin te stellen kom ik er vaak achter dat ze zich vasthouden aan een strohalm. Ik verbaas me al een aantal jaren over de groeiende agressie en de waanzinnige acties in het verkeer alsook het vaak asociale gedrag van mensen in het algemeen. Als ik me tijdens mijn meditatie weer eens bewust wordt van de grote hoeveelheid tegenstrijdige informatie die ik die dag binnen heb gekregen, krijg ik wel een beetje een idee hoe het komt dat mensen gefrustreerd raken.

De wereld gaat om zeep, het klimaat is op hol geslagen, alle dieren sterven uit, de halve wereld staat in de fik en de andere helft gaat waarschijnlijk verzuipen. We moeten flink investeren in duurzaamheid en dat moet betaald worden uit de portemonnee van Jan met de pet. Nee, roept een ander, dat is allemaal maar onzin om jullie geld uit de zakken te kloppen. Het klimaat doet wat het wil, er zijn wel grotere schommelingen geweest in het verleden. Maar hoe zit het dan met het milieu? Tja, in China kijken ze nergens naar dus wat kunnen wij als klein landje dan voor verschil maken? En staat die kleine Greta zich dan voor niets druk te maken? Nou, Greta is een toneelspeelster die propaganda maakt voor ultra links, Hitler gebruikte ook jonge blonde meisjes met vlechten voor zijn propaganda.

Een ander onderwerp is voeding. Vet eten is ongezond, Je krijgt er een hoge bloeddruk van, kans op een verhoogd cholesterol, het is slecht voor je hart en bloedvaten en overgewicht zorgt voor extra slijtage van je gewrichten. Maar nee, vet maakt je niet dik. Het zijn de koolhydraten die dat doen. En geraffineerde suiker is helemaal vergif voor je lichaam. Zowel voor je eigen lichaam als voor het milieu is het beter om te stoppen met het eten van vlees. Maar als we allemaal stoppen met het eten van vlees dan is veehouden niet meer interessant en krijgen we weer een probleem in de landbouwsector omdat zonder bemesting de grond uitgeput raakt. Je moet drie keer per dag eten met regelmatig tussendoortjes om gezond te blijven. Nee, Je moet minstens één keer in de week een dag vasten en eten als je honger hebt, ook als dat maar één keer per dag.

We moeten vertrouwen op de politiek. Wij hebben er zelf voor gekozen, Het Kabinet is representatief voor de keuze van het volk. Politici zijn per definitie allemaal oplichters. Zo gauw ze hun plaatsje in de regering hebben bereikt kan het grote graaien beginnen. Politici laten vaak een goed betaalde baan in de commerciële wereld aan hun neus voorbij gaan omdat ze zich in willen zetten voor het landsbelang. Ze zijn onderdeel van een complot, of ze zijn allemaal corrupt…

Zo kan ik nog een heel boek vol schrijven, maar ik denk niet dat jullie echt in geïnteresseerd zijn wat er soms allemaal rond gaat in die mallemolen in mijn hoofd. En misschien ben ik wel de enige die over zoveel verschillende zaken nadenkt, maar dat lijkt me sterk. Al die tegenstrijdigheden geven mij soms een beetje een gefrustreerd gevoel. Gelukkig heb ik geleerd om mijn gedachten los te laten, maar ik kan me zo voorstellen andere mensen hier aardig opgefokt van kunnen raken. Dan komt er nog bij dat wanneer je iets deelt op social media er bijna altijd wel iemand is die er een andere mening over heeft. Vaak ontstaan er dan discussies met argumenten die gebaseerd zijn op aannames en niet op kennis of ervaring. Regelmatig wordt er krachtige taal gebruikt om het gelijk te halen, maar als je dan vriendelijk doorvraagt worden ze boos. Er wordt ook vaak met wetenschappelijke bewijzen gestrooid die feitelijk niets of weinig met het onderwerp te maken hebben of niet echt goed onderbouwd zijn. Is het gek dat veel mensen in deze wirwar van informatie niet meer weten wat waar is of niet waar?
Het lijkt soms wel eens op een soort balletje-balletje met de waarheid. Veel bedrijven en instanties maken misbruik van de verwarring en de onzekerheid die hierdoor ontstaat. Ik zou er niet van opkijken als bepaalde bedrijven of organisaties opzettelijk tegenstrijdige informatie in de strijd gooien om te zorgen dat mensen uit angst of onzekerheid voor hun diensten kiezen of om hen extra te laten betalen. Verdeel en heers werkt niet alleen tussen verschillende bevolkingsgroepen, maar ook in ieders hoofd. Het is een vorm van stress, die het moeilijk maakt om helder te denken en de juiste keuzes te maken. Frustratie en onzekerheid maakt mensen makke schapen en gewillige werkezels. Als je maar bang genoeg bent om alles te verliezen want je hebt opgebouwd, werkt je makkelijker wat harder voor minder geld. Als je hierdoor wat vaker ziek wordt besef je dat je afhankelijk bent van de zorgverzekeraar. Die kan dan weer makkelijk zijn premie wat verder omhoog gooien. Omdat bijna alle financiële transacties via de bank moeten kunnen die ons ook van alles op de mouw spelden. Er wordt al gesproken over het betalen van rente over je eigen spaargeld, het moet toch niet gekker worden. De beste optie die we hebben in de strijd tegen deze uit melkerij is het massaal overstappen van de één naar de andere organisatie, met zijn allen het werk neer te leggen, of gewoon geen gebruik maken van een bepaalde dienst. Waarschijnlijk is de dreiging al voldoende om de prijzen te drukken.

De kunst van samenwerken, het beseffen dat we allemaal uniek zijn, maar van de andere kant ook allemaal met elkaar verbonden zijn, maak ons sterk. Eenheidsbewustzijn is een groot goed waar binnen het zenboeddhisme vaak over gesproken wordt, zoals het spreekwoord zegt: eendracht maakt macht. Ik las laatst een stuk (ik denk in De Gelderlander) over een aantal chauffeurs die langs verschillende transportbedrijven gaan om met andere chauffeurs te praten over betere werkomstandigheden, een beter loon en meer respect bij de bedrijven waar je moet laden en lossen. Ik heb niet gereageerd op die Facebook- post omdat ik al kan raden wat voor reacties erop zouden komen. In plaats van bijval en respect hoogstwaarschijnlijk ook veel papegaaiwerk van de excuses die de bazen en de in- en exportbedrijven als de waarheid aan hun chauffeurs hebben verkocht. Het is eigenlijk vrij eenvoudig, als de dieselprijs omhoog gaat wordt dit meegenomen in de kostprijs, als er tol geheven wordt gaat de prijs omhoog en als het arbeidsloon omhoog gaat kan dit ook meegenomen worden in dezelfde kostprijs, maar zoals veel bazen het doen geloven, kunnen ze dan ineens niet meer concurreren met de transportbedrijven uit Oost Europa. Geloof je nu werkelijk dat zij daar tijdens deze stijgende economie een boterham minder om eten? Laat die gasten maar flink doortrappen, dan hebben ze geen tijd om na te denken. Speel ze beetje tegen elkaar uit, bijvoorbeeld over het krijgen van een vaste wagen of niet, het schoonhouden van de wagen, de mooie ritjes, de schade die altijd een ander heeft gereden, etcetera. Want dat zijn op het moment voor veel chauffeurs de prioriteiten. En als je dan aan het eind van je salaris nog een stukje maand overhoudt vraag je gewoon of je wat meer uurtjes mag maken. Hard voor weinig en nooit chagrijnig….

Werkze en tot de volgende blog ,

Peter,
Zenchauffeur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s