Zie de maan schijnt door de bomen

Makkers staakt uw wild geraas. Zo begint een oud Sinterklaaslied dat eigenlijk nog steeds actueel is. De maan staat symbool voor wijsheid en als je even stilstaat kun je misschien door de bomen het bos weer zien. Iedereen is op het moment zo druk bezig met Zwarte Piet of niet, voor of tegen, en of een kinderfeest hierdoor verstoord mag worden. Terwijl de gemoederen hierover hoog oplopen ziet niemand wat er werkelijk gaande is. Ik heb geleerd dat als een goochelaar zijn trucje doet, je eigenlijk niet moet kijken naar waar de goochelaar wil dat je kijkt, om te zien hoe hij het doet. Ergens tussen het Amerikaanse Halloween en het Amerikaanse kerstfeest hebben wij nog een lokale traditie,en die past niet in het plaatje van de Amerikaanse droom. Ik wil niet zeggen dat dit bewust zo gemanipuleerd wordt, maar onbewust en bewust worden we wel geconditioneerd. De boeken die we lezen, de films die we kijken, series die we volgen, en al de reclame er tussendoor bepalen mede hoe wij de wereld zien. Meer en meer worden we gehypnotiseerd door de media. We geloven alles wat ons verteld wordt, ook al voelt het anders. Als je tegen iemand zegt dat je er geen goed gevoel bij hebt, of dat je het niet gelooft, dan kijken ze je vaak raar aan. Als je te vaak zoiets zegt krijg je het stempel dat je niet normaal bent. Maar wat is nu de waarheid?

We hechten veel waarde aan logica. Wetenschap is de nieuwe religie, als het onderzocht is dan moet het wel kloppen. Maar we stellen misschien te weinig de vraag:’wie heeft het onderzocht en waarom?’ Als het onderzocht en bewezen is dan moet het wel waar zijn. Maar vaak zijn er meerdere waarheden, het is maar net waar je naar zoekt. Welke waarheid je vindt is afhankelijk van je intentie en de manier waarop je de uitkomst interpreteert.

Is Zwarte Piet discriminerend? Als jij dat vindt dan wel. Mag er getornd worden aan een traditie? Als jij vindt van niet dan niet. Maar tradities zijn ook vergankelijk, ook al bestaan ze soms al lang. Kijk maar naar alle heiligendagen of andere vrije dagen die wij hadden, in België, Frankrijk en Duitsland o.a. zijn ze er nog steeds, maar in Nederland vinden we dat maar onzin. Ze hebben moeten ruimen voor commerciële belangen of omdat het bij een religie thuishoort die we niet meer aanhangen, maar net welke waarheid jij verkiest. Misschien is het wel Sinterklaas die moet ruimen vanwege zijn religieuze afkomst. Weet ik veel, wetenschappelijk gezien zijn de feestdagen helemaal niet goed voor ons. Het gebruik om teveel te snoepen, veel te eten en te drinken, overbodige dingen te kopen, maar die waarheid, daar trekken we ons liever niets van aan.

De werkelijke basis van alle zon- en feestdagen is iets om even bij stil te staan. Het zijn van oorsprong dagen van bezinning. Dagen om dankbaar te zijn voor wat je hebt. Dagen om na te denken wat je kunt doen voor een ander. Dagen om samen met je familie en vrienden door te brengen. Of dit nu in de kerk of in de kroeg is maakt eigenlijk niet uit. Je hoeft nergens in te geloven om het principe van bezinning te begrijpen. Even stilstaan, iets wat we niet echt gewend zijn. Tijd om te voelen wat verbondenheid is. Samen met familie, vrienden en andere mensen in je omgeving. Als je even stilstaat kom je erachter dat er geen gevecht nodig is waar een dialoog ook voldoet. Dat wanneer een discussie gevoerd wordt de toon en het gevoel vaak belangrijker zijn dan de woorden die gesproken worden. Dan zou je erachter kunnen komen dat het in de samenleving belangrijk is om samen te kunnen leven. Dat we samen kunnen beslissen wat belangrijk is en wat misschien wat minder belangrijk is, om zo tot een goed compromis te komen.

Zwarte vrijdag komt eraan, ook zoiets wat overgewaaid is uit Amerika. De hele Zwarte Piet-discussie gaat over slavernij uit de vorige eeuw. Zwarte vrijdag gaat over de hebzucht en de afgunst die voortkomt uit een bewust gecreëerd gevoel van tekort, de slavernij van vandaag. Sta daar maar eens bij stil.

Tot de volgende blog en veel korting wijsheid toegewenst,

Peter,
Zenchauffeur.

Een gedachte over “Zie de maan schijnt door de bomen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s