Zenleraar

zomersesshin 2018 diploma

Toen ik een jaar of vier geleden naar een gratis proefles ging bij Zen.nl had ik me niet voor kunnen stellen dat mijn leven in zo’n betrekkelijk korte tijd zoveel zou kunnen veranderen. Er moest iets veranderen in mijn leven want zowel fysiek als mentaal zat ik niet goed in mijn vel. Maar hoe ga je dat aanpakken? Door meditatie heb ik kritisch, maar met compassie naar mezelf leren kijken. Niemand kan jou zo goed vertellen wat je nodig hebt om jezelf gezonder en gelukkiger te maken dan jijzelf. Het is dan wel van belang dat je helder hebt wat je nodig hebt om dit te bereiken, veel dingen voelen goed, maar zijn op de lange termijn niet goed voor je. Het is heerlijk om aan het eind van een drukke werkdag van een biertje te genieten in een luie stoel in de zon, maar als je dit te veel of te vaak doet gaan er dingen niet goed. Als je er van tijd tot tijd voor kiest om in plaats van dat biertje in de luie stoel te gaan sporten blijf je beter in balans. Een mooi programma kijken op tv is ontspannend, maar door van tijd tot tijd je blik eens naar binnen te richten door meditatie of een andere vorm van zelfreflectie blijf je ook mentaal beter in balans.

De één is gelukkig als ie gewoon zijn leventje kan leven, de ander voelt zich geroepen om er iets meer van te maken. Beide zijn goed in mijn ogen, als iedereen vrachtwagenchauffeur wil worden rijdt er binnen no time geen vrachtwagen meer rond omdat er geen monteurs meer zijn om ze te repareren. Het mooiste zou zijn dat iedereen zijn passie kan volgen, doen waar hij goed in is, en wat hij met liefde en plezier doet, maar in de praktijk ligt dat vaak toch anders. Het is dan in mijn ogen de kunst om er toch iets moois van te maken. Doe wat je doet met heel je hart, is een goed advies dat ik eens gehoord of gelezen heb, maar hoe doe je dat? Zelf ben ik vrachtwagenchauffeur geworden omdat Hare Majesteit dat destijds voor me bedacht heeft. Ik heb mijn vrachtwagenrijbewijs in militaire dienst gehaald en ben hierdoor later in de transportwereld terecht gekomen. Alhoewel ik altijd met liefde en plezier mijn werk heb gedaan (het ene moment met meer plezier dan het andere), is het nooit echt mijn passie geweest. Als ik met grote bewondering zie hoe passioneel sommige collega’s zijn voel ik soms wel wat jaloezie en zou ik willen dat ik er ook zoveel aandacht en liefde voor op zou kunnen brengen.

Mijn zoektocht naar meer mentale balans heeft me op het zen pad gebracht. Op mijn eigen manier ben ik altijd bewust met mijn fysieke en mentale groei bezig geweest, en zen heeft me hiervoor het juiste gereedschap geboden. Hier heb ik nu ook mijn passie gevonden. Afgelopen week ben ik weer op sesshin geweest, de laatste verplichtte voor mijn opleiding, maar absoluut niet de laatste die ik gedaan heb. In mijn gedachten noem ik het wel eens een pyjama party voor diepdenkers. Met zestig mensen in gemakkelijke kleding heel de dag op een kussentje zitten, iedere morgen vertelt de meester een verhaaltje, driemaal daags gezellig samen eten en voor het slapengaan nog even met zijn allen buiten zitten. In de pauzes doet iedereen zijn eigen dingetje en de strakke rituelen zorgen ervoor dat iedereen weet waar hij of zij aan toe is. Door niet met elkaar te praten of op andere wijze te communiceren is er niets wat je afleidt van je zelfonderzoek. Alles wat je tegenkomt is van jouzelf en op die manier krijg je jezelf ook helder. Het onderwerp van deze sesshin was de verlichting. Zelf heb ik niet zo heel veel op met de verlichting, maar van de ander kant is verlichting héél belangrijk, vooral als je vaak in het donker rijd. Als je niet goed verlicht bent zie je niet waar je rijd en weet een ander niet welke kant je opgaat.

Zomersesshin 2018

Wat me wel enorm aanspreekt is verlicht handelen. Het goede doen en het goede willen, niet uit eigen belang, maar voor het belang van iedereen. Het helder krijgen van jezelf doe je dan ook niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen. Omdat niet iedereen de aandacht en liefde kan opbrengen om zo’n 35 uur stil te zitten in één week en de pijn en frustratie te doorstaan die hiermee gepaard gaan, is het in mijn ogen goed dat er een aantal passionele mensen zijn die dit volbrengen. Deze mensen kunnen met hun helderheid licht werpen op het pad van de anderen, zodat anderen hun taak in het leven kunnen volbrengen. Dit is waar ik mijn tijd, aandacht, en energie voor de volle 100% in wil steken. Het zenleraardiploma wat ik behaald heb zie ik dan ook als een aanmoediging om verder te groeien en keihard door te werken aan het faciliteren van duurzaam geluk voor iedereen.
Tot de volgende blog en veel verheldering toegewenst,
Peter,
Zenchauffeur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s