Comfortzone

De afgelopen weken heb ik heel wat media-aandacht gehad. Van huis uit ben ik opgevoed met een mentaliteit van, doe maar normaal dan doe je al gek genoeg. Ik vond het soms wel leuk om in de aandacht te staan bij een kleine groep vrienden of bekenden, maar voor een grote groep werd ik al snel verlegen. Zen heeft mij zoveel gebracht en ik ben er zo door gepassioneerd dat ik het graag wil delen. Natuurlijk is het niet mijn bedoeling om te pas en te onpas mensen lastig te vallen met wat ik geleerd heb, maar om andere mensen te bereiken die er misschien net zoveel voordeel bij hebben als ik, moet je soms wat aandacht vragen voor hetgeen je te melden hebt. De artikelen in Ton magazine en BN DeStem en ook de video zijn natuurlijk prachtige mogelijkheden die mij in de schoot geworpen zijn. Het zijn kansen die je wel aan moet willen pakken. Ik durf gerust te bekennen dat ik toch wel wat zenuwachtig was voor alle drie de interviews, maar de passie om een tiental deelnemers te vinden voor mijn stageproject gaf me voldoende kracht om toch uit mijn comfortzone te gaan.

De eerste keer dat ik een zenles bijwoonde zat ik ook ver buiten mijn comfortzone. Het kost soms enige inspanning om over de drempel te stappen, maar als je merkt dat het je vooruit helpt dan gaat het steeds makkelijker. Veel mensen zijn niet echt gelukkig, maar het donkere dal dat ze kennen vinden ze veiliger dan de weg naar het geluk, dat aan de andere kant van de heuvel ligt. Het gevoel dat je zelf geen keuze hebt in het leven is het gevolg van je eigen gedachten. Angsten, verlangens, het gevoel van controle zijn allemaal producten van ons denken. Het leven is als een rivier, en hoe je ook spartelt, tegen de stroom inzwemt of probeert vast te houden aan rotsen, het water blijft stromen naar het diepste punt. Door te leren varen of surfen op de rivier van het leven kom je met de minste moeite langs de mooiste plaatsen. De grote kunst is dus te leren hoe je het beste de rivier kunt bevaren om zo je doelen te bereiken. Voor je dit kunt leren zul je toch eerst die rots moeten loslaten of stoppen met spartelen en in de boot moeten stappen. In het begin zal de boot misschien ongecontroleerd met de stroom meegevoerd worden, maar na wat oefening leer je je eigen koers te varen.

De eerste stap is het moeilijkste. Op het moment dat je besloten hebt dat je voortaan je eigen koers wilt varen hebt je eigenlijk die stap al gezet. Vroeg of laat vind je een leraar die je laat zien hoe je het best door de stroming kunt navigeren. Laat je niet tegenhouden door dingen die belangrijk lijken, maar eigenlijk maar bijzaak zijn. Een mooi voorbeeld vind ik wel de manier waarop veel mensen denken dat ze moeten zitten om zen te kunnen beoefenen. Omdat ik als kind al vrij lenig was, kon ik destijds al in de lotushouding zitten. Iets wat voor de meeste mensen uit het westen fysiek onmogelijk is. Bij zen zijn er veel verschillende zithoudingen mogelijk, en als het zitten op een kussen fysiek te zwaar is dan kun je gebruik maken van een meditatie bankje of een kruk. Een andere drempel die ik her en der herken is dat mensen denken dat je ingelijfd wordt in een sekte of dat je je kop kaal moet scheren om erbij te horen. Ook dit is niet waar, sommige mensen scheren hun hoofd kaal, weer anderen houden hun haar kort, maar ook met lange haren ben je gewoon welkom. Binnen het boeddhisme wordt er gesproken over sangha, de groep waarin je mediteert. De sangha is belangrijk omdat het een gevoel van verbondenheid geeft, maar het is niet zo dat je daarvoor andere groepen in de steek moet laten of daar niet meer bij hoort. De sektes waar veel mensen bang voor zijn hebben niets met zen te maken. Het zijn extremistische groeperingen die misschien dezelfde wortels hebben, maar een heel andere intentie.

Zen zoals ik het zie is iets wat je de roeispanen leert hanteren die je kunnen helpen om je eigen koers te varen. De een blijft zijn leven lang mediteren terwijl de ander, na een bepaalde periode, de kunst van het navigeren voldoende onder de knie heeft naar zijn zin om alleen weer verder te varen.

Tot de volgende blog en een goede vaart,

Peter,

Zenchauffeur.

inschrijving-gratis-zen-kennismakingscursus-voor-vrachtwagenchauffeurs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s