Keuzes

Vrijdag weer eens les mogen geven. In het begin was het toch weer wat spannend. Ondanks dat ik de theorie ken en het zelf de afgelopen tijd vaak heb kunnen gebruiken is het toch een uitdaging dit voor een groep uiteen te zetten. Vandaag was het de les ‘zen en keuzes maken’. In deze les wordt dieper ingegaan op de theorie achter het maken van de juiste keuze. Wat is een goede keuze, en wat zijn de gevolgen? Bijna vier jaar geleden heb ik een keuze gemaakt die mijn leven behoorlijk (ten goede) heeft veranderd. Ik heb er voor gekozen om geen slachtoffer meer te zijn van de omstandigheden en zelf voor mijn mentale en fysieke gezondheid te zorgen. De dokter schrijft pillen voor of stuurt je naar een psycholoog, en beide helpen vaak maar tijdelijk. Een verandering van ‘lifestyle’ klinkt eenvoudiger dan het is, en waar begin je.

Toen ik op mijn zoektocht zen tegen kwam had ik er een bepaald beeld bij wat me niet echt aantrok. Maar als ik wel eens luisterde naar Alan Watts dan sprak de filosofie me enorm aan. Al bij de proefles merkte ik dat ik blijkbaar niet de enige was die af en toe stapelgek werd van al zijn gedachten. Zoveel mensen die zich allemaal suf piekeren over van alles en nog niks, nu kan ik er wel eens om lachen. Niet dat ik geen gedachten meer heb, anders kon ik dit niet schrijven, maar ik wordt er niet meer door geleefd. Iets meer dan drie jaar later kan ik wel zeggen dat het een hele goede keuze is geweest. Een reeks keuzes die het gevolg zijn van de bij de zenlessen verworven kennis hebben er voor gezorgd dat ik er fysiek en mentaal sterk op vooruit gegaan ben en me steeds vaker echt gelukkig voel. Ik slaap beter, ik ervaar meer energie, ik ben vaker vrolijk, ik durf makkelijker mijn mening te geven, ik heb meer geduld, en ik ben rustiger. Die rust straal ik ook uit, wat ik ook terugzie in de manier waarop andere mensen nu met me omgaan. Mijn bloeddruk is prima, mijn cholesterol is weer op het juiste peil, mijn astma is onder controle en mijn conditie is beter dan tien jaar geleden.

Dat alles heb ik natuurlijk niet bereikt door op een kussentje stil te gaan zitten. Het komt ook niet door een of andere hogere macht die me geholpen heeft omdat ik er voor gebeden heb. Het komt vooral omdat ik geleerd heb om de juiste keuzes te maken. Door meditatie leer je te zien wat het beste is voor jou. En dat is niet altijd wat het lekkerste, makkelijkste of het leukste is. als je weet wat er gedaan moet worden om iets te bereiken kun je er voor kiezen om even af te zien om er daarna veel profijt van te hebben. Zoals sporten in het begin vaak pijn doet, is het resultaat als je vol houdt echt de moeite waard. Meer kracht en lenigheid en een betere conditie zorgen er ook voor dat je sneller hersteld van een griepje. Het kan je ook helpen als je valt of bij een ongeluk betrokken raakt. Zelf ben ik wel eens in Frankrijk onder mijn portier vandaan geschept door een bestelauto . De bestuurder zocht me de volgende dag op in het ziekenhuis en had ogen zo groot als schoteltjes toen hij me rechtop in bed zag zitten. Hij had me geraakt met zo’n zeventig kilometer per uur omdat hij me bij regen in het donker niet had zien uitstappen ondanks dat mijn alarmlichten aanstonden. Zijn bestelauto was dusdanig beschadigd dat hij er bijna van overtuigd was dat hij me dood had gereden. Het feit dat ik wegkwam met drie gekneusde ribben en een beurs scheenbeen heeft veel te maken gehad met mijn lichamelijke conditie op dat moment.

Door jezelf te trainen ben je beter beschermd bij botsingen. Het is niet dat je als een soort supermanfiguur alle botsingen kunt trotseren, maar de kans dat de botsing je fataal wordt is volgens mij vele malen kleiner. En dat geldt voor zowel fysieke als mentale botsingen, je krijgt er meer veerkracht van. Wil je weten wat zen allemaal inhoudt, schrijf je dan in voor de gratis cursus, in mijn volgende blog zal ik meer uitleggen over de inhoud van de lessen.

Tot de volgende blog en, kies voor je eigen geluk, je bent het waard.

Groetjes,

Peter,

Zenchauffeur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s