Parkeren

Afgelopen woensdag, de dag voor hemelvaart, moest ik na een nachtrit overdag mijn negen uur rust maken omdat mijn rij-en diensttijd er op zaten. ik had vier klantjes gelost en eentje net op tijd geladen. Mijn vrachtje was helaas geen gekoeld product, wat inhoudt dat je in Frankrijk de avond voor een feestdag om 22:00 uur niet verder mag rijden.

In verschillende landen geldt er op feestdagen een rijverbod waar slechts enkele uitzonderingen op zijn. Onder andere vervoer van bederfelijke goederen en luchtvracht mogen gewoon rijden. België en Nederland hebben geen rijverbod op feestdagen.

Het was voor mij dus van belang om op tijd Frankrijk uit te komen. Omdat ik ondanks de standairco niet lang kon slapen en daarom maar een fikse wandeling gemaakt had, was ik na het eten eigenlijk rijp om mijn bed in te duiken. Omdat dit in zou houden dat ik dan de hemelvaart door zou moeten brengen op een afgelegen industrieterreintje zonder sanitaire voorzieningen, zag ik dit niet als een optie. Nu kennen we wel een trucje om de gendarme om de tuin te leiden, gewoon de koelmotor aanzetten, maar als er een slimmert bij zit die de vrachtbrief goed leest ben je dubbel de sjaak. Mijn plan, zsm het land uit en dan mijn mandje opzoeken.

Luxemburg zag ik niet als mogelijkheid, daar staat het gegarandeerd vol. Vaak staan daar met zulke dagen de vluchtstroken kilometerslang volgeparkeerd. Via Longwy op grens bij Athus was mijn beste optie, leek mij. Helaas was ik niet de enige die er zo over dacht. Alles volgeparkeerd, de industrieterreinen en de parkeerplaatsen van de centre commerciale inclusief. Die kans zat er in natuurlijk, maar niet getreurd, ik mocht nog ruim anderhalf uur voor ik pauze moest nemen. de slaperigheid begon me nu toch wel parten te spelen. De ene na de andere parking op en weer af, zelfs op het gras stonden er vrachtwagens geparkeerd, niet te filmen. Of misschien toch? Goed idee, zo kan ik de lezers van mijn blog die niet zelf iedere dag op de baan zitten een idee geven wat voor een rommeltje het vaak is. De grootste rotzooi heb ik helaas niet kunnen filmen omdat het daar maar net zo breed was dat ik net niet met mijn spiegels tegen de geparkeerde vrachtwagens aanreed.

Op een zeker moment dacht ik mooi achter een aantal vrachtwagens te kunnen parkeren, maar bij nader inzicht bleken deze vooruit ingeparkeerd te staan, er achter parkeren zou hen dan blokkeren, geen slimme plek dus. Op naar de volgende, ondertussen ruim vier uur op de teller, de tijd begon te dringen. Yes, bij Wanlin staan de slagbomen van de  betaalde parking open. Vrije entree denk ik, mja dat zien we morgen dan wel weer, ik ben er eigenlijk wel klaar mee voor vandaag. Dan maar het risico nemen dat ik morgen moet afrekenen. De baas vind dat niet leuk, maar met het hele spul de berm in kost meer, denk ik.
Gek eigenlijk als je er over nadenkt. Een van de grondleggers van de Europese Unie is de vrije handel die er voor moet zorgen dat de economie verbetert. Maar als het gaat over degenen die de handel moeten vervoeren hebben ze allemaal hun eigen spelregels. Je zou denken dat je er als Unie vooral voor moet zorgen dat de transportkanalen zo gestructureerd zijn dat er geen nodeloos oponthoud is. Het huidige systeem loopt vast, en daarmee straks ook de handel. Als net als in Frankrijk iedere keer alles aan de kant moet, voldoet de infrastructuur bij lange na niet meer. Misschien moeten er eens een aantal van die ministers die hiervoor verantwoordelijk zijn een weekje meerijden met een internationaal vrachtwagenchauffeur. Er komen alleen maar meer wetten en regels bij die het voor chauffeurs en planners steeds moeilijker maken om niet af en toe de fout in te gaan. België bouwt gewone parkings om tot bewaakte (betaalde) parkings, terwijl ze ook nog eens tol heffen voor vrachtverkeer, en een deel van hun eigen transporteurs krijgt korting of ontheffing heb ik wel eens gehoord. In Duitsland is het op sommige trajecten ook onmogelijk om nog na een uur of acht in de avond te stoppen. zelfs de Franse tolwegen zijn niet meer berekend op zoveel vrachtverkeer. ‘s Nachts tussen Lille en Parijs is het bijna niet te doen om je drie kwartier pauze te nemen. Als je dan aangehouden wordt ben je overgeleverd aan de gratie van oom agent. Als je dezelfde taal spreekt heb je een streepje voor, gelukkig kan ik me aardig redden in de talen van de landen waar wij rondrijden. Laatst stond ik op een parking overdag mijn rust te maken. Ik was daar expres gestopt omdat het daar meestal vrij rustig is, maar na een paar uurtjes werd ik wakker van het kabaal.Ze waren er met zwaar materieel aan de gang om een of ander attractie voor de toeristen te bouwen. Dat er mensen liggen te slapen interesseert ze geen donder. dat zijn maar vrachtwagenchauffeurs. Maar als er dan ongelukken gebeuren… tja, dan zal de chauffeur wel met zijn telefoon bezig geweest zijn. De stress van de haast en de drukte alleen al zijn voldoende om iemand minder alert te maken. Als het dan ook nog eens onmogelijk gemaakt wordt om fatsoenlijk te slapen, dan zou je je kunnen voorstellen hoe soms een chauffeur soms iets over het hoofd ziet. Gezien het volume en het gewicht van het materiaal waar wij mee rijden, is een kleine fout vaak al genoeg voor een grote ravage. 
Ik hoop dat er binnen nu en niet al te lange tijd eens iemand wakker wordt in Brussel en beseft dat dit een Europees probleem is wat ook op datzelfde niveau opgelost moet worden. niet meer ieder landje zijn eigen regels, niet meer elk landje zijn eigen tol. Gewoon Internationale tolheffing voor het bouwen van een gedegen Europese infrastructuur met overal dezelfde regels, borden en tekens. Meer positieve aandacht voor de mensen achter het stuur die de handel van Europa op gang moeten houden. Gelijke monniken, gelijke kappen, internationaal transport volgens dezelfde regels, wetten, normen en waarden voor een gelijke beloning zou volgens mij een goed streven zijn. Maar of dat ooit gaat lukken zal mij benieuwen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s