Fatsoen

Afgelopen donderdag reed ik in Duitsland op de A2 richting Hannover. Voor de afslag Raststätte Rhynern komen er drie vrachtwagens kort achter elkaar invoegen, dus ik schuif een baantje op. Nummer een en twee ben ik zo voorbij, maar nummer drie begint op gang te komen als ik ter hoogte van zijn cabine kom.

Een hand met een peuk erin wuift vanachter een gordijntje dat ik voorbij moet komen, maar ik ben begrensd op 85 km/u, dus dat ging hem niet worden. Meneer geeft gas bij en ik mag achter hem aansluiten. Op het moment dat ik naar rechts ga zie ik dat het verkeer op de afslag naar de parkeerplaats stil staat en met eens schok besef ik dat, mocht er toevallig een personenauto achter me zitten die deze afslag wil nemen de kans groot is dat dit slecht afloopt. Gelukkig ging alles goed maar het zette me wel aan het denken.

In eerste instantie was ik enigszins verontwaardigd, maar toen ik er verder over nadacht kwam ik tot de conclusie dat eigenlijk gewoon onwetendheid was. Hij wist niet dat ik begrensd ben op 85 km/u, hij was er zich niet van bewust wat de gevolgen van zijn actie zouden kunnen zijn. Hij was alleen bezig met invoegen en zo vlot mogelijk op volle snelheid komen. Niets om me boos over te maken dus, alleen medeleven, hij leert het misschien nog wel. Bewust zijn is een belangrijke pijlers van zen. Zelf ben ik druk lerende op dat gebied, bewust zijn vraagt behoorlijk wat zelfinzicht. Bijvoorbeeld iemand die een laag zelfbeeld heeft denkt vaak dat een ander weet wat hij doet. Iemand met een te groot zelfbeeld denkt dat een ander niet weet waar hij mee bezig is. Op sommige momenten kan je zelfbeeld groter of kleiner zijn, de oordelen die je over een ander had zijn dan op jezelf van toepassing. Oordeel dus beter niet te snel. Door minder met het gedrag van anderen bezig te zijn maar meer met je eigen gedrag, op een compassievolle manier, kun je uiteindelijk meer begrip op brengen voor de ander.

In het verkeer is bewust zijn heel erg belangrijk, een moment van achteloosheid kan desastreuze gevolgen hebben. Het hoeft niet eens jouw fout te zijn, reageer je te laat of verkeerd zijn de gevolgen met een vrachtwagen vaak erg groot. Mensen die zich laten uitlokken tot gevaarlijk gedrag vinden vaak dat het niet hun schuld is als het misgaat. Leg dat maar eens uit aan een moeder die de rest van haar gezin is kwijtgeraakt omdat jij niet onder wilde doen voor een ander. Buiten de gewone verkeersregels zijn er in de loop van de jaren wat ongeschreven regels ontstaan die volgens mij hoofdzakelijk nog door de oudere garde in acht genomen worden. Sommige van die regeltjes zijn een kwestie van fatsoen, een aantal zijn toch wel belangrijk voor de veiligheid.

We hebben allemaal invloed op elkaar, bewust of onbewust, of we willen of niet. Fouten maakt iedereen, als je zelf je fouten onder ogen kan zien kun je vaak makkelijker accepteren dat een ander je op een foutje wijst. Als je zelf kunt accepteren dat iemand je op een foutje wijst, kun je een ander ook op een compassievolle manier attenderen op zijn of haar fout. Op die manier kunnen we zelf een positieve invloed uitoefenen op de kwaliteit en veiligheid van ons vak zonder allerlei regeltjes van overheidswege. Per slot van rekening weten wij beter wat er reilt en zeilt op de baan dan die kantoorpiepeltjes die een hekel aan vrachtwagens hebben omdat ze in de weg rijden als ze ’s avonds in hun dikke Audi naar huis willen jakkeren. Misschien is het een optie om een  groep te vormen waarin we zelf met ideeën komen hoe wij het als chauffeurs onderling leuker, makkelijker en veiliger kunnen maken op de weg.  zo kan het ook in het transport

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s