Zen en nu

Nieuwjaar, een nieuw begin, een beetje gek eigenlijk als je er over nadenkt. Het is het einde en het begin van een eindeloze cyclus. De wereld zelf staat er geen seconde bij stil. Volgens mij is er geen enkel dier op aarde dat weet wat het concept nieuwjaar inhoudt.

Toch zijn veel mensen blij dat het oude jaar voorbij is, en er een nieuw jaar begonnen is. Vol goede moed en goede voornemens beginnen we er aan en dat geeft een goed gevoel. Helaas worden niet alle goede voornemens in vervulling gebracht, volgend jaar misschien.

In ons dagelijks leven zijn we vaak met toekomst en verleden bezig. We doen dingen of we doen ze juist niet omdat het vorige keer ook zo was. Uiteindelijk worden veel van onze keuzes bepaald door goede of slechte resultaten uit het verleden en staan we niet meer stil bij de huidige situatie. Als je weleens aan iemand vraagt waarom hij het zo doet dan is het antwoord vaak , omdat ik het altijd zo doe. Het gevaar hierbij is dat je niet in de gaten hebt dat de situatie veranderd is, en je eigenlijk in het verleden bent blijven hangen. Om ervoor te zorgen dat we in de toekomst niet kwijtraken wat we nu hebben of kunnen bereiken wat we graag willen, zijn we ook vaak aan het plannen. Geen van beide zijn verkeerd, zolang het je leven niet overheerst. In deze tijd zijn veel mensen zo druk bezig met toekomst en of verleden dat ze niet beseffen dat ze Nu leven.

Wat houdt het leven in het nu in? Onder andere door de boeken van Eckhart Tolle is de uitspraak leven in het nu erg populair geworden. Leven in het nu houdt eigenlijk in dat je kunt genieten van de dingen zoals ze zijn. Op het moment dat je denkt dit wil ik wel altijd wel, ben je al bezig met de toekomst. Op het moment dat je denkt dit is prettiger dan vorige keer, dan ben je alweer in het verleden aan het leven. Je kunt dan niet met je volle aandacht van het moment genieten. Dat leven in het nu je gelukkiger kan maken kun je  toetsen door jezelf de vraag te stellen ,,ben ik nu ongelukkig’’. Als je de vraag met ja beantwoord hebt kijk dans eens of het een gedachte of een gevoel is wat je ongelukkig maakt. Je zult dan zien dat het vaak gedachten zijn die je ongelukkig maken.

Uiteraard moet je van tijd tot tijd vooruit kijken, en natuurlijk kun je leren van het verleden. Als je bewust in het nu leeft kun je vooruit- en terugblikken zonder dat je erdoor geleefd wordt. Doordat in het nu ieder moment als nieuw ervaren wordt is ieder moment ook het juiste moment om je goede voornemens in daden om te zetten. Zo hoef je geen heel jaar te wachten om weer aan je goede voornemens toe te komen. Als  het even niet lukt blijf je niet hangen in het verleden maar ga je terug naar de ,,beginners mind” en doet het gewoon nog eens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s