Geloven in zen

Zoals ik in een eerdere blog al aan heb gegeven is zen geen godsdienst. Er is dus geen hoger wezen buiten onszelf waar je in moet geloven binnen de zentraditie, maar het staat vrij dit wel te doen. Boeddha zelf was gewoon een mens die bij zijn dood ook gewoon opgehouden is met bestaan. Siddharta Gautama  was een prins die in de beschermde omgeving van het paleis opgroeide.

Toen hij op volwassen leeftijd buiten het paleis kwam werd hij geraakt door het lijden van de mens (honger, ziekte en dood). Hij besloot hiervoor een oplossing te gaan zoeken. Op een dag verliet hij het paleis zijn vrouw en kind achterlatend. Het hele verhaal is misschien wat lang voor deze blog, dat kun je hier lezen of je kijkt hier de film. Uiteindelijk heeft hij op zijn zoektocht de verlichting gevonden en daarmee de oplossing.

Wel een toffe peer dus die Siddharta, hij stelde het belang van allen boven zijn eigen belang. Als kind  was ik gefascineerd door nog zo’n figuur, die toevallig vandaag 2016 jaar geleden geboren werd. De verhalen over Jezus vond ik geweldig, verhalen over gelijkheid, verbondenheid, rechtvaardigheid en vergevingsgezindheid. Jammer dat hij zo lullig aan zijn einde kwam, maar wat ik nog veel erger vind wat er in zijn naam allemaal gedaan is en nog steeds gedaan wordt. De zogenaamde gelovige Christenen die moorden, plunderen en verkrachten in zijn naam hebben volgens mij ergens niet goed opgelet. En van die eikels die voor de kerk werken en hun handen niet van goedgelovige misdienaartjes af kunnen blijven geloven volgens  mij zelf niet wat ze prediken. Of denken ze misschien dat ze een vrijkaartje voor de hemel hebben omdat ze zich de rest van de dag schijnheilig gedragen. Jammer, want de kerk staat in principe voor iets heel moois.

Waar kun je tegenwoordig nog wel op vertrouwen en in geloven? De politiek wordt gemanipuleerd door de lobbyisten, de media door het grote geld, de dokters door de farmaceutische industrie,  opleidingen door de belanghebbende brancheorganisaties, zelfs het centraal bureau voor statistieken is tegenwoordig een commercieel bedrijf. Geld is de nieuwe God, en hele volksstammen aanbidden hem. Deze God is ook de reden van alle heilige oorlogen van het moment. Bankdirecteuren zijn de hogepriesters van deze tijd die ons binden aan hun kerk door andere vormen van uitwisseling van diensten en goederen dan via hen te bemoeilijken. Reclamebureaus vertellen ons te pas en te onpas wat we allemaal nodig hebben om gelukkig te worden, wat dus impliceert dat we zonder dat ongelukkig zijn. Feitelijk wordt ons heel de dag door ingefluisterd wat we allemaal nodig hebben om gelukkig te worden. Omdat we ons nooit alles kunnen veroorloven zijn we gedoemd om ongelukkig te zijn als je hen wilt geloven.

Dus ik ben niet zo goedgelovig meer, alhoewel ik wel in de goedheid van de mens wil blijven geloven. Diep in het hart weet iedereen hoe het zou moeten zijn, maar angst, onwetendheid en hebzucht weerhouden veel mensen ervan om dit tot uiting te brengen. Wat zou de wereld mooi zijn als alle mensen zich verbonden zouden voelen met elkaar en de natuur. Dat iedereen vol liefde en compassie door het leven zou kunnen gaan. Het zou weer een paradijs op aarde kunnen zijn, met alle kennis en mogelijkheden is er voor iedereen op de wereld de mogelijkheid om een gelukkig leven te leiden.

Je zegt, ik ben een dromer, maar dat ben ik niet alleen,en misschien als jij je aansluit, wordt de wereld weer als één.

Imagine

Iedereen een vrolijk en gelukkig kerstfeest toegewenst.

Tot volgend jaar, Namasté,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s