Zen-deling

Wat kan het soms toch moeilijk zijn om niet te enthousiast te zijn als je net wat nieuws hebt geleerd. Doordat zen voor mij zoveel duidelijk heeft gemaakt en me weer gelukkig heeft gemaakt, had ik vooral in het begin de neiging om overal zen bij te halen.

Alles is dan ineens zen, en iedereen moet dat weten. Niet vreemd natuurlijk dat er dan mensen zijn die je liever even op een afstandje houden. Na verloop van tijd zwakt dat overenthousiaste wel wat af, maar gelukkig verdwijnt het enthousiasme niet helemaal. Zen bevat verschillende aspecten die los van elkaar al een bijdrage kunnen leveren aan het ontplooien van een gelukkig leven.

Rituelen binnen zen zijn goede aandachtoefeningen. Neem nu bijvoorbeeld de theeceremonie. Aan het einde van iedere les drinken we thee, dit gebeurt in stilte en volgens een vastgelegd ritueel dat over hetzelfde is. Het uitserveren van de kommen, het schenken van de thee, het gezamenlijk drinken en het ophalen van de kommen zijn allemaal aandachtspunten, als je er even niet met je aandacht bij bent, valt het vaak meteen op. Niet dat er iemand is die je daar dan op aanspreekt hoor, alleen jijzelf waarschijnlijk. Doordat je beter leert opmerken dat je er niet met je aandacht bij bent, ga je dit in je dagelijkse leven ook vaker doen. Het gevolg is dat je aandachtiger gaat leven hetgeen er voor zorgt dat er minder dingen fout gaan.

Bij het binnengaan van de zendo (meditatieruimte) stappen we met de rechtervoet eerst over de drempel en maken dan een kleine buiging met de handen in gassho (handpalmen tegen elkaar). Het lijkt een onzinnige handeling om te groeten naar een lege ruimte, maar het heeft wel degelijk een functie. Door heel bewust de ruimte binnen te gaan en de rust en leegte van de ruimte te begroeten, laat je de beslommeringen en de gejaagdheid van de ,,gewone’’ wereld even achter je en ga je binnen in een meer serene, spirituele wereld. Dit laatste heeft me geleerd om ook in mijn werk af en toe even bewust stil te staan en de drukte van de rit achter me te laten voor ik me bij een klant aanmeld. Gelukkig heb ik steeds minder last van die drukte, maar in het verleden als ik had moeten zoeken, te laat was of haast had in verband met de rest van de rit, stapte ik nog al eens gespannen bij de klant binnen. Hoe vriendelijk ik dan ook deed, meestal kreeg ik weinig medewerking. Tegenwoordig stap ik een stuk relaxter bij de klant binnen en krijg ik veel vaker medewerking, en ik krijg vaker koffie aangeboden. Het is net of iedereen ineens een stuk vriendelijker is.

Begrijpelijk toch dat ik dit graag met mijn collega chauffeurs, en natuurlijk met iedereen wil delen? Als je jezelf aan kan leren om de spanning en stress van ,,de ene wereld’’ achter je te laten voor je ,, de andere wereld’’ binnengaat door even bewust stil te staan voor je naar binnen gaat, vergroot je de kans op een goede samenwerking. Omdat je al je aandacht, positief en bewust, op de volgende stappen kan richten is de kans groot dat het goed gaat, maar zelfs als het niet vanzelf gaat is het meestal makkelijker te accepteren als je positief bent, en zie je eerder oplossingen als je niet geblokkeerd wordt door eerder opgelopen spanningen.

Zen bestaat zoals ik al eerder aangaf uit meerdere aspecten. Deze blog ging over het gebruik van rituelen en de voordelen er van in het dagelijkse leven. Er zijn nog veel meer rituelen binnen zen die ik nu hier niet ga behandelen, maar misschien dat ik er in de toekomst nog wel eens wat over vertel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s