Nieuw

Bam, een héél nieuw jaar. Iedereen de beste wensen voor dit nieuwe jaar om mee te beginnen, ik heb er echt zin in, jij ook? Eigenlijk is het onzin, het is bedacht, een jaar is eigenlijk een cirkel zonder begin en einde, maar wij mensen willen graag de boel onder controle hebben en stellen daarom paal en perk. Met een nieuw begin komen de goede voornemens, op zich goed, maar vaak verzanden deze voornemens na een aantal weken en duurt het weer een jaar voor er nieuwe voornemens bedacht worden.

Binnen het boeddhisme kennen we zoiets als ‘beginnersmind’. Dat wil zeggen dat je ergens aan begint met de nieuwsgierigheid van een kind, en als het niet lukt probeer je het weer opnieuw alsof het de eerste keer is. Geen angst door eerdere pogingen, maar doorgaan op een onderzoekende manier, net zolang tot het wel lukt. Op die manier is succes verzekerd…. Is het niet in dit leven dan in het volgende. Zen is een andere manier van denken. Veel mensen denken dat zen over ontspanning gaat, dit komt deels door de rust die veel mensen uitstralen die zen beoefenen, en deels door het geduld dat veel resultaten van zenbeoefening uitstralen of het nu om ikebana (bloemschikken), bonsai (boomsnoeien), Kyudi (boogschieten), stenen stapelen, kalligraferen, schilderen of origami (papier vouwen) gaat. Maar zen gaat ook over vechtsporten waarbij je de kracht van de tegenstander tegen hem gebruikt. Het is het zien van het wezen van de dingen en daaruit het beste halen. Als zenleraar is het ook de kunst om het beste in je leerlingen te zien en dit naar boven te halen.

Mijn jaar heeft een héél mooi vooruitzicht want dit jaar haal ik mijn diploma.(punt!!!). Hoe? Door eraan te beginnen en het niet op te geven, vallen en weer opstaan; als dat niet in onze genen zou zitten liepen we nog steeds rond op vier ledematen. Alhoewel ik het best spannend vind heb ik voor mijn stage bedacht dat ik tien chauffeurs uit wil nodigen om de gratis kennismakingscursus: ‘zen voor vrachtwagenchauffeurs’ te volgen. Deze cursus wordt gegeven in Breda, Willemstraat 17 (minder dan 5 minuten lopen van het station), de cursus begint zaterdagmiddag 17 februari en duurt zes weken. De cursus is hetzelfde als de kennismakingscursus van Zen.nl met als verschil dat ik als ervaren vrachtwagenchauffeur makkelijker praktijkvoorbeelden kan gebruiken om bepaalde dingen uit te leggen. Zen in chauffeurstaal zal ik zo maar zeggen. Als je wilt leren zweven moet je niet bij mij zijn. Zen gaat over aandacht, de juiste inzichten en ruggengraat tonen. We noemen zen ook wel eens ruggengraattraining omdat het zowel fysiek als mentaal je ruggengraat versterkt.
Ben je enthousiast en heb je tijd en zin om met mij dit avontuur aan te gaan, vul dan het formulier in op mijn blog. Jong, oud, man of vrouw maakt niet uit, ik ben op zoek naar tien gemotiveerde mensen die ervoor gaan. Uit de inzendingen zal ik tien mensen kiezen, de andere aanmeldingen krijgen korting op de cursus als die bij voldoende animo in het najaar herhaald wordt. Voor meer informatie over de cursus zie de website van Zen.nl

Iedereen de beste wensen voor het nieuwe jaar, en hopelijk tot ziens,

Peter,
Zenchauffeur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s