Oud

De laatste dag van het jaar, een mooi moment om weer eens terug te kijken naar wat is geweest. Natuurlijk is het goed om in het ‘nu’ te leven, maar af en toe eens achterom kijken om te zien wat je bereikt hebt is in mijn ogen niet verkeerd. Er zijn zo van die momenten dat ik het idee heb dat ik weinig vorderingen maak. Gelukkig heb ik een goede coach die me van tijd tot tijd helpt vooruit te kijken en niet te blijven hangen in gewoontes, gedachten en gevoelens uit het verleden.

Eigenlijk zou iedereen een coach moeten hebben die je zo nu en dan een zetje in de goede richting geeft. Bedankt Dymphie Eeftens voor wat je de afgelopen jaren voor me hebt gedaan. Mijn coach is niet de enige die me regelmatig een duwtje in de goede richting geeft, Ton DaiKen Akveld helpt me wekelijks mijn blog taaltechnisch zo correct mogelijk af te leveren, en hij geeft me ook regelmatig advies. Het is niet mijn bedoeling om nu iedereen te gaan bedanken, maar de hele club van Zen.nl heeft me al veel gebracht. En nu ik toch bezig ben, zonder het begrip van mijn vrouw Jeanet zou ik waarschijnlijk allang afgehaakt zijn. Respect voor al die uren dat ze naar mijn gefilosofeer heeft geluisterd ondanks dat ze er zelf niet zo enthousiast over is als ik het ben.
September 2014 ben ik begonnen de met introductiecursus bij Zen.nl. Ik was al een tijd op zoek naar een manier om weer gelukkiger te worden. Mijn gezondheid was niet zo geweldig en ik maakte me druk over van alles en nog wat. Omdat ik al eens eerder een burn-out heb gehad herkende ik de signalen. Destijds hebben drie weken rust en een aantal gesprekken met een psychologe me weer in het zadel geholpen, maar ik had deze keer het idee dat ik het duurzaam op moest lossen. Meditatie heeft me veel rust gebracht, maar uiteindelijk ook wel weer wat onrust. Eén van de pijlers van zen is de wil om te leren, inzicht te krijgen in jezelf en het streven naar geluk voor alle levende wezens. Het zit nog steeds enigszins in mijn aard om dat dan ook meteen maar te gaan realiseren, maar dat heeft tijd nodig. De ruimte die ik door meditatie heb verkregen heeft dus meteen een nieuwe bestemming gekregen, en dat zorgt soms voor wat onrust.

Het belangrijkste wat ik volgens mij in de afgelopen jaren heb geleerd is dat je zelf verantwoordelijk bent voor hoe je omgaat met wat er in je leven gebeurt. Dingen gaan zoals ze gaan, je kunt de verantwoordelijkheid hiervoor bij iets of iemand anders leggen, maar dat helpt je niet echt. Als je in het water valt en je kunt niet zwemmen dan kun je het water, de omstanders, of de instantie die het betreffende bassin beheert de schuld geven, uiteindelijk verzuip jij omdat je zelf nooit de moeite hebt genomen om te leren zwemmen. Leren om voor jezelf te zorgen is dus van levensbelang. Dat wil niet zeggen dat je onafhankelijk moet zijn, integendeel. Als je weet wat goed voor je is kun je goede hulp op het juiste moment aanvaarden zonder dat je het als een gevoel van zwakte ervaart. Ik heb geleerd vooral uit mijn eigen ervaring te spreken, boekenkennis is slechts een aanvulling of een onderbouwing van wat je zelf geleerd hebt, en wat je dus oprecht kunt delen met anderen.

Terugblikkend op wat ik voor mezelf de afgelopen jaren heb bereikt ben ik eigenlijk best tevreden. Voor ik met meditatie begon was ik in mijn ogen een veel te zware, depressieve, overwerkte vrachtwagenchauffeur met COPD en een overmatig drankgebruik. Mijn bloeddruk was te hoog, mijn cholesterol ook, ik had een slaapprobleem, ik piekerde te veel en ik had moeite met mijn temperament. Het leven werd steeds meer een gevecht voor me, nu is het meer een spel. Soms win je en soms niet, maar het draait uiteindelijk om de lol en niet om de knikkers. Het mooie is dat ik nu dankbaar ben voor bepaalde dingen waar ik in het verleden door in de stress of in de weerstand schoot. Door mezelf niet meer zo snel aangevallen te voelen kan ik de kritiek van een ander als een aanmoediging zien. Jij of je acties zijn blijkbaar interessant genoeg voor een ander om er aandacht aan te besteden.

En aanmoediging is iets wat iedereen kan gebruiken om het beste uit zichzelf te halen. Afgelopen vrijdag was ik weer eens in de gelegenheid om een paar groepslessen bij te wonen bij Arendse Health club in Breda. Op het rooster stond spinning en F-move, twee lessen die ik vooraf gegaan door boksen voorheen op zaterdagochtend volgde. Pim van Trier gaf les, en meneer Pim is in de loop der jaren ook een coach voor mij geworden. Hij weet mij perfect uit te dagen zonder hierin te ver te gaan. Samen met onder andere Frank Struijer en Ferry Waardenburg deden we iedere zaterdag fanatiek die drie lessen achter elkaar en we hadden een geweldige interactie. Helaas komt aan alles een eind, door een verandering in het lesrooster bij Zen.nl heb ik een keuze moeten maken en kon ik er zaterdags niet meer bij zijn. De vrijdagavond zenles kwam te vervallen omdat een aantal mensen naar een andere avond gingen en gelukkig begon Ruud van Bragt op hetzelfde moment les te geven op de zaterdagmorgen. Ook van Ruud heb ik de afgelopen maanden al veel geleerd. En zo kan iedereen je helpen groeien, als je het zelf maar accepteert en waardeert.Even voor de statistieken, wat ik voor mezelf heb bereikt in de afgelopen jaren:

 • Van 120 kg naar 103 kg en dalende

 • Geen probleem meer met cholesterol

 • Geen COPD meer (COPD was de diagnose van een overijverige doktersassistente)

 • Astma onder controle, laatst zelfs 5 kilometer hardgelopen binnen het half uur

 • Bloeddruk is in orde

 • Ik slaap tegenwoordig als een roos

 • Meer rust in mijn hoofd

 • Minder spanning in mijn lichaam

 • Geen rugklachten meer

 • Meer flexibiliteit, zowel fysiek als lichamelijk

 • Gemiddeld gelukkiger

Natuurlijk heb ik dat niet bereikt door stil op een kussentje te zitten. Door meditatie leer je bewuster te kiezen wat je vooruit helpt. Doorgaans zijn we geneigd ons geluk te zoeken in genot. Genot is meestal van korte duur, en het is afhankelijk van zaken buiten jezelf. Door er voor te kiezen je niet door dit genot te laten leiden wordt je gelukkiger. Dat wil niet zeggen dat je niet af en toe kan genieten van een biertje bijvoorbeeld, maar als de frequentie of de hoeveelheid bier je geluk bepaalt dan komt de kater vanzelf. Soms laat ik me nog wel eens verleiden door een lekker biertje en nog een, en nog een, en…. nja, ik ben geen heilige hè.

Een fijne jaarwisseling toegewenst en alvast een gelukkig nieuwjaar
…..Proost…..tot de volgende…

Peter,
Zenchauffeur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s