Tijd

Tijd is iets waar je als vrachtwagenchauffeur veel mee bezig bent. Laad- en losafpraken, rij- en rusttijden, wachttijd, spitsuur, schaft en sluitingstijd en ga zo maar even door. Je zit vaak een hele dag te rekenen hoe je uitkomt, dan krijg je een telefoontje van de planning en kun je weer opnieuw aan het rekenen slaan.

Het is vaak hollen of stilstaan. De een lijkt nooit haast te hebben en de ander heeft nooit tijd omdat hij nog zoveel moet doen. Zelf ben ik altijd al gejaagd geweest. Geen idee waarom dat zo is, maar ik heb altijd haast, of liever, ik had altijd haast. In de zenles die ik zaterdags volg behandelen we het boek ‘Ik heb de tijd’ van Paul Loomans, en de huiswerk opdracht was mediteren met de zin: Ik ben de tijd.  

Bij mijn nieuwe baas is het de afspraak dat als je voor Lidl rijdt, je de inzettijd betaald krijgt die ze bij Lidl hanteren. Deze tijden zijn in principe goed haalbaar, ben je sneller op een rit dan sta je in de plus, en anders kom je in de min. Mijn eerste gedachte was, lekker gaan met die banaan, dan sta ik zo in de plus. Maar als je spullen retour neemt van een filiaal terwijl dit niet in de opdracht staat dan red je het niet. En wat doet Peerke natuurlijk weer, ach, geef maar mee, ik heb wel plek genoeg, om dan vervolgens bij het volgende filiaal extra tijd kwijt te zijn omdat die rotzooi in de weg staat. Extra laden is ook extra lossen natuurlijk, dus een stapel pallets kost je al gauw drie keer extra tijd. Enigszins ontevreden over het niet halen van de inzettijd heb ik de afgelopen weken een groot aantal pauzes overgeslagen. Niemand die dat van mij verlangt, maar die opjager in mijn hoofd wil graag de verloren tijd inhalen.

Maar tijd valt niet in te halen, tijd is ook maar een concept wat de mens heeft bedacht om bijvoorbeeld makkelijker afspraken te kunnen maken. Gisteren bestaat niet en morgen zul je nooit meemaken. Er is alleen nu, en omdat jij het ervaart, ben jij de tijd. Voor een berg verloopt de tijd heel anders dan voor een eendagsvlieg. En als ik terug moet rijden omdat ik iets vergeten ben, of een afslag heb gemist lijkt de terugweg altijd veel langer te duren. Afgelopen week kwam ineens de gedachten bij me op, wat wil je nu? Je levert een substantieel deel van je inkomen in om binnenland te gaan rijden om zo meer rust te vinden en meer tijd te hebben voor leuke dingen, en je gaat lopen haasten om een paar denkbeeldige minuten te winnen. Ik wil genieten van mijn werk, ik heb de tijd, dan doe ik er maar wat langer over. Het grappige is dat als je rustig werkt, de kans groot is dat je minder fouten maakt, je hebt meer tijd om te anticiperen op bepaalde situaties, en op de langere termijn ben je uiteindelijk sneller.

En wat het me uiteindelijk meer of minder opbrengt? Tijd zal het leren. Met plezier werken is me best wat waard, en tijd hebben voor de dingen die ik leuk vind onbetaalbaar. Als de rekeningen betaald worden ben ik tevreden, dat jacht laat ik wel aan me voorbij varen en dat huisje op de Malediven kan me gestolen worden. Hier en nu ben ik tevreden, meer hoeft dat niet te zijn.

Peter,
Zenchauffeur.

5 gedachtes over “Tijd

 1. Desmond Hulsteijn zegt:

  Beste Peter,
  Allereerst mijn dank voor de mooie wijze waarop jij jouw inzichten en lessen deelt. In onze ontmoeting spraken wij over Zen en de betekenis hiervan; dank voor deze tijd voor reflectie. Tot een volgende ontmoeting

  Geliked door 1 persoon

  1. Hoi Desmond, bedankt voor het mooie gesprek. Dit geeft me motivatie om vaker met de trein te gaan, iets waar ik eerder een antipathie tegen had. Dit leert me maar weer dat het goed is om er soms voor te kiezen uit je vaste patroon te stappen en eens iets te doen waar je normaal weerstand tegen voelt.

   Like

  1. Hoi Marcus,

   Nu op mijn eerste werkdagdag na de Sesshin ben ik me er extra bewust van dat er meer waarde zit in het goede contact met de mensen die ik tijdens mijn werk ontmoet dan in de perfectie van mijn werk. Beide zijn belangrijk, tijdsdruk zorgt vaak dat we de een of de ander uit het oog verliezen. Goed om zo nu en dan weer eens een update te krijgen in de vorm van Zen. 😉

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s